Zespół Szkół nr 1 w Pszczynie

Szkoła Podstawowa nr 5
· III Liceum Ogólnokształcące

Godło Polski i logo Pszczyny

Stołówka


Wykaz najpopularniejszych produktów wywołujących reakcje alergiczne lub nietolerancji pokarmowej

  1. mleko i przetwory mleczne (łącznie z laktozą)
  2. zboża glutenowe tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także ich produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i ich przetwory
  5. orzeszki ziemne arachidowe i pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. skorupiaki i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, makadamia, pistacjowe, piniowe
  9. seler i produkty pochodne
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta
  12. łubin i produkty pochodne
  13. mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są różne przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i ostra, tymianek, kurkuma, rozmaryn, lubczyk.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.


LUTY/MARZEC 2024

poniedziałek
19.02.2024
zupa szpinakowa z ziemniakami 1,2,9
łazanki z kapustą i kiełbasą 2
kompot wieloowocowy
wtorek
20.02.2024
zupa kalafiorowa z kaszką manną 2,9
udziec z kurczaka,
sałata lodowa w śmietanie 1
ziemniaki
kompot wieloowocowy
środa
21.02.2024
zupa wiejska z kapusty włoskiej 9
risotto mięsno-warzywne w sosie pomidorowym 2,9
kompot wieloowocowy
czwartek
22.02.2024

zupa pieczarkowa z makaronem 1,2,9
filet z kurczaka panierowany 2,3
surówka z marchewki i jabłka 1
ziemniaki,
kompot wieloowocowy
piątek
23.02.2024

barszcz czerwony zabielany z jajkiem 1,2,9,3
ziemniaki,
herbata z sokiem
poniedziałek
26.02.2024
zupa kapuśniak 9
bułka, banan,
herbata z cytryną
wtorek
27.02.2024
zupa pomidorowa z makaronem 1,2,9
filet z miruny panierowany 2,3,4
fasolka żólta gotowana z masłem 1,2
ziemniaki,
kompot wieloowocowy
środa
28.02.2024
zupa krupnik z ziemniakami 2,9
makaron tagliatelle z kurczakiem, brokułami w sosie śmietanowym 1,2
kompot wieloowocowy
czwartek
29.02.2024
rosół z makaronem 2,9
pieczeń z karczku w sosie własnym 2,
buraczki,
ziemniaki,
kompot wieloowocowy
piątek
01.03.2024
zupa jarzynowa 1,2,9
jajko w sosie koperkowym 1,2,3
ogórek konserwowy 10,
ziemniaki,
kompot wieloowocowy

* liczby obok nazw potraw oznaczają numery alergenów (wg listy powyżej), które mogą występować w potrawie



W dniach 10 - 14 grudnia 2012 r. stołówka szkolna zaprasza na regionalne potrawy państw Grupy Wyszehradzkiej czyli Czech, Słowacji, Węgier i Polski

Strona projektu

KULINARNY TYDZIEŃ WYSZEHRADZKI
W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W PSZCZYNIE

PONIEDZIAŁEK
10.12.2012r.

KUCHNIA POLSKA


WODZIONKA, BIGOS, BUDYŃ

WTOREK
11.12.2012r.

KUCHNIA SŁOWACKA


ZUPA CZOSNKOWA

NALEŚNIKI Z DŻEMEM, KOMPOT

ŚRODA
12.12.2012r.

KUCHNIA CZESKA


BULION WOŁOWY Z KLUSECZKAMI WĄTROBOWYMI I MAKARONEM

POLĘDWICA W ŚMIETANIE, KNEDLE BUŁCZANE, KOMPOT

CZWARTEK
13.12.2012r.

KUCHNIA WĘGIERSKA

 

GULASZ WIEPRZOWY NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE, BAGIETKA, HERBATA

PIĄTEK
14.12.2012r.

KUCHNIA POLSKA


ŻUREK ŚLĄSKI, RACUCHY Z JABŁKAMI, KOMPOT

 

 

 

rosół z makaronem 2,9

udko z kurczaka,

ziemniaki

surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem

kompot owocowy

Copyright © 2009-2017 by zs1pszczyna.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja - Rafał Ples
Modyfikacja projektu - Wojciech Pszonak