Zespół Szkół nr 1 w Pszczynie

Szkoła Podstawowa nr 5
· III Liceum Ogólnokształcące

Godło Polski i logo Pszczyny

Stołówka


Wykaz najpopularniejszych produktów wywołujących reakcje alergiczne lub nietolerancji pokarmowej

  1. mleko i przetwory mleczne (łącznie z laktozą)
  2. zboża glutenowe tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także ich produkty pochodne
  3. jaja i produkty pochodne
  4. ryby i ich przetwory
  5. orzeszki ziemne arachidowe i pochodne
  6. soja i produkty pochodne
  7. skorupiaki i produkty pochodne
  8. orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, makadamia, pistacjowe, piniowe
  9. seler i produkty pochodne
  10. nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na SO dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcją producenta
  12. łubin i produkty pochodne
  13. mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są różne przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka czerwona słodka i ostra, tymianek, kurkuma, rozmaryn, lubczyk.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.


WRZESIEŃ 2024

poniedziałek
09.09.2024
zupa kalarepowa z ziemniakami 2,9,1
spaghetti z sosem bolońskim i tartym serem 1
herbata z cytryną

wtorek
10.09.2024

gulasz mięsno-warzywny na kwaśnej śmietanie 1,2
bagietka, owoc,
herbata z sokiem malinowym

środa
11.09.2024

rosół z makaronem nitki 2,9
kotlet schabowy panierowany 2,3
sałata lodowa w śmietanie 1
ziemniaki,
kompot wieloowocowy

czwartek
12.09.2024

zupa koperkowa z ryżem 2,9
potrawka z kurczaka 2
ogórek konserwowy 10
ziemniaki,
kompot wieloowocowy
piątek
13.09.2024

zupa ogórkowa z ziemniakami 1,2,9
makaron z serem na słodko 1,2
kompot wieloowocowy

poniedziałek
16.09.2024

żurek śląski z ziemniakami i jajkiem 1,2,3,9
herbata z cytryną
owoc
wtorek
17.09.2024
zupa szpinakowa z ziemniakami 1,2,9
gulasz wieprzowy z szynki
sałatka szwedzka z ogórka konserwowego 10
kasza jęczmienna 2
kompot wieloowocowy
środa
18.09.2024
zupa jarzynowa z ziemniakami 1,2,9
łazanki z kapustą i kiełbasą 2
kompot wieloowocowy
czwartek
19.09.2024
zupa kalafiorowa z kaszką 2,9
udziec z kurczaka pieczony
mizeria z ogórka zielonego z koperkiem 1
ziemniaki
kompot wieloowocowy
piątek
20.09.2024
zupa pomidorowa z zacierką 1,2,9
miruna kostka 2,3,4
mix warzyw (fasolka szparagowa żółta, zielona, minimarchewka) z bułką tartą z masełkiem 1,2
ziemniaki
kompot wieloowocowy

* liczby obok nazw potraw oznaczają numery alergenów (wg listy powyżej), które mogą występować w potrawie



W dniach 10 - 14 grudnia 2012 r. stołówka szkolna zaprasza na regionalne potrawy państw Grupy Wyszehradzkiej czyli Czech, Słowacji, Węgier i Polski

Strona projektu

KULINARNY TYDZIEŃ WYSZEHRADZKI
W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 W PSZCZYNIE

PONIEDZIAŁEK
10.12.2012r.

KUCHNIA POLSKA


WODZIONKA, BIGOS, BUDYŃ

WTOREK
11.12.2012r.

KUCHNIA SŁOWACKA


ZUPA CZOSNKOWA

NALEŚNIKI Z DŻEMEM, KOMPOT

ŚRODA
12.12.2012r.

KUCHNIA CZESKA


BULION WOŁOWY Z KLUSECZKAMI WĄTROBOWYMI I MAKARONEM

POLĘDWICA W ŚMIETANIE, KNEDLE BUŁCZANE, KOMPOT

CZWARTEK
13.12.2012r.

KUCHNIA WĘGIERSKA

 

GULASZ WIEPRZOWY NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE, BAGIETKA, HERBATA

PIĄTEK
14.12.2012r.

KUCHNIA POLSKA


ŻUREK ŚLĄSKI, RACUCHY Z JABŁKAMI, KOMPOT

 

 

 

rosół z makaronem 2,9

udko z kurczaka,

ziemniaki

surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem

kompot owocowy

Copyright © 2009-2017 by zs1pszczyna.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja - Rafał Ples
Modyfikacja projektu - Wojciech Pszonak